Oostenrijk heeft een lange traditie van wijn en wijnmakers. In totaal is er in Oostenrijk ± 48.000 hectare aan wijngaarden, die verantwoordelijk zijn voor de productie van 3 miljoen hectoliter wijn per jaar. De Oostenrijkse wijnregio’s bevinden zich tussen de 47e en 48e breedtegraad, wat overeenkomt met de Bourgogne streek in Frankrijk. Klimatologisch gezien is dit erg belangrijk: warme zonnige zomers afgewisseld met koele nachten en een lange milde herfst spelen met name een rol bij opbouw van aroma’s van de wijnen. Tevens liggen alle wijngebieden in het oosten van het land in het grensgebied met Tjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië.
De Oostenrijkse wijnbouw is onderverdeeld in een aantal grote regio’s, waaronder Niederösterreich met bekende wijngebieden als Weinviertel, Wachau en Kamptal in het Donau gebied, en Burgenland met het wijngebied Neusiedlersee in het uiterste oostelijke puntje van Oostenrijk aan de grens met Slowakije en Hongarije. Dit zijn de gebieden met het grootste aandeel in de productie.
De traditioneel voorkomende druiven zijn de Grüner Veltliner, Riesling en Weiβburgunder (=Pinot Blanc) voor de witte wijn en Zweigelt en Blaufränkisch voor rode wijn. Echter zijn de overige druivensoorten zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot, ook veelvuldig in Oostenrijk te vinden.
Oostenrijk heeft een “Germaans” kwalificatiesysteem voor de wijnen. Dat betekent dat bij de meeste Oostenrijkse wijn op het etiket kunt lezen van welke druif of druiven de wijn gemaakt is.
Als een soort extra kwaliteitskwalificatie heeft Oostenrijk een aantal DAC’s (Districtus Austriae Controllatus) ingevoerd. Er zijn meerdere gebieden aangewezen waar de wijnen voor zo’n kwaliteitslabel in aanmerking komen, waaronder, Weinviertel, Kamptal, Traisental, Kremstal en Neusiedlersee. Er gelden echter strenge regels.
In elk DAC-gebied zijn specifieke druivenrassen voorgeschreven. Alleen deze druiven mogen voor de wijn gebruikt worden. Daarnaast zijn er voorschriften voor een minimaal of maximaal alcoholpercentage en voor de specifieke smaakstijl. Dit wordt nauwgezet gecontroleerd door een proefcommissie. Kortom, als wijnboer kan niet zomaar DAC op het etiket gezet worden.